Een uur meer of minder slapen?

1. Waarom hebben we een zomer- en wintertijd?

Allereerst goed om te weten: de wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd. Die duurt vijf maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten. Die zomertijd is om te voorkomen dat het in het holst van de nacht al licht wordt. Zonder zomertijd zou het bijvoorbeeld eind juni al tegen 3.30 uur 's nachts licht worden en zou de zon rond 21.30 uur 's avonds weer onder gaan. Door de klok te verzetten, lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. In de winter is dat niet nodig.

2. Wat zijn de voordelen van die wisseling?

Het meest voor de hand liggende voordeel van de zomertijd is dat het door de zomertijd 's avonds langer licht blijft. Ook zouden huishoudens daardoor 's avonds minder stroom verbruiken, omdat er pas later verlichting nodig is. In het Europarlement heeft een speciale werkgroep de voor- en nadelen onderzocht, maar volgens deze groep zou de beoogde energiebesparing helemaal niet worden bereikt.

3. En de nadelen?

Door het ingaan van de zomertijd zou je biologische klok korte tijd ontregeld worden. "We weten dat de zomertijd niet heel gezond is voor ons", zegt chronobioloog Bert van Horst. Hij bestudeert het bioritme van mensen. "In de zomer besluiten we een uur eerder op te staan, maar de biologische klok schuift niet mee. We gaan niet eerder slapen. Je slaapt daardoor in de zomer dus minder." Volgens hem hebben avondmensen daardoor in de zomer een slaaptekort van twee tot drie uur. "Dat is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten."

Vind een
Nachtrijk dealer
bij jou in de buurt!

Verkooppunten

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.